Vaše pozice: Eko-plasty.cz » Ekologické produkty z celulózy

Nabízíme Vám

Jsme na Facebooku

Ekologické produkty z celulózy

Co je to vlastně celulóza?

 

Celulóza je polysacharid sestávající se z beta-glukózy.

Jednotlivé glukózové jednotky tvoří řetězce, které jsou nerozpustné ve vodě.

Je hlavní stavební látkou rostlinných buněčných stěn.

Podílí se na stavbě sekundárních buněčných stěn rostlin.

Je nejrozšířenějším biopolymerem na zemském povrchu, ročně jí vzniká až 1,5×109 tun.

Termín celulóza se velmi často nesprávně používá pro označování papírenského polotovaru, jenž je směsí celulózy, hemicelulóz a zbytků ligninu - pro nějž papírenský průmysl používá termín "buničina".

Rozklad celulózy a její význam v přírodě:

 

Většina živočichů na zemi nemá enzymy, které dokáží rozštěpit vazby mezi jednotlivými glukózovými jednotkami.

Proto je pro ně nestravitelná a tvoří tak vlákninu, která projde jejich trávicím traktem a společně se střevními bakteriemi tvoří výkaly.

Ovšem, jedním z mnoha živočichů, kteří dokáží celulózu trávit je Hlemýžď zahradní.

Také bakterie mají schopnost celulózu štěpit a metabolizovat.

Býložravci často hostí ve své trávicí trubici „symbiotické bakterie“, které celulózu buněčných stěn rozštěpí a umožní tak býložravci zužitkovat energii, která je v ní uložena.

Nejznámější jsou bezesporu bakterie, termiti nebo přežvýkavci, kteří dokážou symbiotických bakterií využít nejlépe.

 

Jaké je její využití?

 

Přírodní celulóza je na celém světě k dispozici prakticky v neomezeném množství.

Celulóza se izoluje ze dřevin, odstraněním ostatních složek (hemicelulóza, lignin, oleje atd.), z velké části je získávána z lesních probírek. Tímto les dostává prostor pro dýchání a růst, čímž je podporována jeho regenerace. Je možno ji také extrahovat z pšenice a obilnin.

Celulóza je výchozí surovinou pro NATURESSE kávové kelímky, které mají zevnitř dodatečný přírodní škrobový povlak.

Německý Fraunhoferův institut vyvinul v kombinaci s vápencem tvárnou hmotu, ze které může být vyrobeno jakékoliv jednorázové nádobí, také stabilní a hygienické příbory.

Jaké jsou výhody produktů z celulózy?

 

  • Je dostupná v neomezeném množství a to i třeba ze zbytků obilnin, nebo dřevin, čímž oproti běžnému spalování, nepředstavuje ekologickou zátěž pro naši zemi.
  • Jsou rozložitelná na biomasu a humus, díky působení půdních bakterií a jiných živočichů.
  • Výrobky z ní jsou dodatečně potaženy vrstvou škrobového povlaku aby lépe odolávaly vyšším teplotám, čímž se vyrovnají běžným kelímkům z papíru potaženým voskem.
  • Právě díky kombinaci celulózy a škrobů jsou rozložitelné a kompostovatelné. (běžné kelímky na horké nápoje potažené voskem se rozkládají podstatně hůře a mnohem delší dobu).
  • Dají se zkompostovat v domácích zahradních kompostérech.
  • Díky své odbouratelnosti se v prostředí za poměrně krátkou dobu rozloží a neznečišťují tak světové ekosystémy, jako jsou řeky, moře a oceány.
  • Vhodné pro alergiky, astmatiky, malé a dospívající děti, kojící a těhotné ženy.
  • Ekologicky-přátelské k životnímu prostředí.
  • Výrobky z ní jsou voděodolné, pevné, odolné vůči vysokým teplotám, chuťově neutrální, zdravotně nezávadné a certifikovány k použití v potravinářství.
     

  


Dejte šanci BIO materiálům, šetří naši Planetu a přírodu, ve které žijeme.