Vaše pozice: Eko-plasty.cz » Gastro obaly z cukrové třtiny

Nabízíme Vám

Jsme na Facebooku

Gastro obaly z cukrové třtiny

Co je to cukrová třtina?

 

Cukrová třtina (Saccharum officinarum) je jednoděložná, víceletá rostlina.

Jedná se o mohutnou trávu s masivními stébly, jenž jsou až 6m vysoká a 5cm tlustá.

Stéblo má průměrně 20 až 40 kolének a je vyplněno měkkou dření, která obsahuje až 20 % cukru (především sacharózy, malé množství fruktózy a glukózy), který se zde ukládá jako produkt fotosyntézy.

Jelikož je k pěstování cukrové třtiny potřeba stálá teplota nad 30 °C, pěstuje se tato plodina především v tropických oblastech.

Největší plantáže cukrové třtiny jsou dnes na Kubě, v Brazílii, Mexiku, Indii, Austrálii a v jižní Africe.
 

 

 

Jak se zpracovává a co z ní můžeme získat?

Cukrová třtina se sklízí buď speciálními stroji, nebo ručním sklízením pomocí mačet.

Po sklizni jsou stébla třtiny odváženy do cukrovarů, kde se lisují a z vytékající šťávy se vyrábí cukr.

Kromě cukru mají velký význam i vedlejší produkty jako jsou melasa a bagasa (zbytky stébel po vylisování).

Vylisovanými stébly se většinou topí v cukrovarech, nebo se využívají pro výrobu papíru, lepenek a umělé hmoty.

 

Výrobky z cukrové třtiny:

 

Doposud byla vlákna cukrové třtiny jen spalována v cukrovarech.

V poslední době se našlo velmi elegantní řešení jak použít tyto vylisovaná a očištěná vlákna stébel pro výrobu designového a velmi atraktivního jednorázového nádobí.

Právě její obzvláště tvrdá vlákna se dnes využívají jako cenná biomasa.

Ze zbytků jednoho stonku třtiny je možné vyrobit 40 až 50 kusů jednorázových talířů.

Výrobky z cukrové třtiny jsou velmi stylové, elegantní, lehké a i přesto jsou velmi pevné a stabilní.

Tyto produkty lze použít v gastronomii, na festivalech, společenských akcích i jinde, kde je potřeba použít velké množství jednorázového nádobí.

 

Výhody výrobků z cukrové třtiny:

 

  • Pro výrobu se používají zbytková vlákna stonků, které se lisují (místo běžného spalování), čímž nepředstavují ekologickou zátěž pro naši planetu.
  • Jako organický materiál, je lze působením půdních bakterií zcela zkompostovat a rozložit na cennou zeminu a biohumus.
  • Tyto produkty jsou velice pevné, voděodolné a lze na nich ohřívat jídlo v mikrovlnné troubě.
  • Oproti papírovým jednorázovým výrobkům jsou pevnější a hlavně nejsou kvůli nim káceny stromy a mýceny dřevité porosty naší planety.
  • Pro jejich výrobu nejsou použity žádné ropné, či chemické/syntetické příměsi, ani jiné zdraví nebezpečné látky.
  • Dají se zkompostovat v domácích zahradních kompostérech.
  • Díky své odbouratelnosti se v prostředí za poměrně krátkou dobu rozloží a neznečišťují tak světové ekosystémy, jako jsou řeky, moře a oceány.
  • Vhodné pro alergiky, astmatiky, malé a dospívající děti, kojící a těhotné ženy.
  • Ekologicky-přátelské k životnímu prostředí.
  • Výrobky z ní jsou voděodolné, pevné, odolné vůči vysokým teplotám, chuťově neutrální, zdravotně nezávadné a certifikovány k použití v potravinářství.

          

Dejte šanci BIO materiálům, šetří naši Planetu a přírodu, ve které žijeme.